Obaveštenje: U skladu sa radnim vremenom kurirske službe tokom praznika, u periodu: 01.05. - 06.05. neće biti isporuke porudžbina.

Redovne isporuke će se obavljati do 30.04. Porudžbine koje kurirska služba preuzme 30.04. biće dostavljane od 07.05., kada nastavljamo redovno slanje porudžbina.

Najbolja hrana za mačke: kako prepoznati kvalitet?

Najbolja hrana za mačke: kako prepoznati kvalitet?

Idealna hrana za mačke sadrži visok procenat mesa, po mogućnosti bez drugih životinjskih prerađevina, bez previše masti, sa malo vlakana i uz minimum karbohidrata.

najboljahranazamacke

Meso i proiteini u ishrani mačaka

Proteini

Proteini su najvažniji deo ishrane svih sisara, ne samo mesojeda, jer telu obezbeđuju esencijalne aminokiseline. Sisari proteine unose kroz meso, mleko, i biljke bogate proteinima, kao što su pasulj ili soja, dok ih mačke unose uglavnom kroz meso, ribu i mleko, buduću da njihov probavni trakt ne može da svari većinu žitarica, za razliku od probavnog trakta pasa.

Visokokvalitetni proteini imaju dobar balans svih aminokiselina, dok oni lošiji mogu vremenom dovesti do deficijencije neke aminokiseline, pa tako nedostatak arginina dovodi do postepenog trovanja krvi amonijakom, dok nedostatak taurina dovodi do velikog broja metaboličkih problema. Mačke čiji značajan deo ishrane čini hrana koja nije prevashodno životinjskog porekla u direktnoj su opasnosti da imaju kritično nizak nivo taurina. Naravno, vlasnik ne može znati (jer to ne piše na pakovanju) koji je tačan proteinski sastav, ali što više mesa ima u hrani to je hrana bolja, i to su proteini kvalitetniji.

Najbolja hrana za mačke je ona koja sadrži tačno navedene procente mesa određenih životinja, na primer Acana Grasslands hrana za mačke sadrži 16% jagnjetine, 8% pačetine, 8% ćuretine, 8% haringe, 5% štuke, i tako dalje - oko 50% hrane čini meso. Kod ovakve hrane i drugih kvalitetnih tipova, svi proteini dolaze iz mesa životinje ili mlevenjem cele životinje (što se često radi sa ribom i korisno je u smislu sastojaka), međutim kod najjeftinijih vrsta hrane proteini mogu biti životinjskog porekla, ali dobijeni od životinja sa kojih je već uklonjeno meso, dakle mlevenjem drugih tkiva. Takva hrana je nutritivno daleko lošija i zato je izuzetno važno da na etiketi hrane za mačke bude prisutna reč "meso".

Masti

Za razliku od proteina, koje je za mačke najbolje da ih dobijaju iz mesa, masti u hrani za mačke mogu biti i biljnog (najčešće u vidu ulja) ili životinjskog porekla. Masti su najznačajniji izvor energije - jedan gram masti daje životinji dva puta više energije nego gram proteina ili gram karbohidrata. Visok sadržaj masti čini hranu ukusnijum, što je veoma važno, budući da mačke, kao ljudi, hranu biraju po ukusu, dok recimo psi biraju po hranljivosti, koju procenjuju svojim odličnim čulom mirisa.

Još jedna razlika u odnosu na pse, kada su u pitanju masti, je odlična tolerancija mačaka na masti, tako da praktično ne postoji gornja granica koliko masti može biti prisutno u ishrani mačaka, jer sem dobijanja na težini, drugih negativnih efekata neće biti. Skoro svaka hrana za mačke koristi masti kao većinski izvor energije. Hrana za mačiće mora da sadrži više masti, jer je mačetu od četiri meseca i teškom manje od kilogram, potrebna je skoro jednaka količina masti kao za odraslu mačku koja je teška preko četiri kilograma. Važnost masti posebno dolazi do izražaja kod mačke čiji mačići još sisaju, jer je njoj potrebno čak do tri puta više masti nego u periodu kada nije trudna, niti ima mačiće.

  Mače staro 4 meseca (900g) Odrasla mačka (4kg) Mačka koja doji
Proteini 10g 12.5g 41g
Masti 4g 5.5g 12g

Neophodne dnevne količine proteina i masti

Sastav hrane za mačke omogućava da sami odredite adekvatnu količinu proteina i masti

Svaka hrana za mačke mora na pakovanju da sadrži procenat proteina i masti, tako da veoma lako možete odrediti koliko je potrebno da date hrane tokom jednog dana.

Primer: Hrana za persijske mačke Nature's Protection Persian Preliv Piletina & Govedina, težine 100 grama, sadrži 9% proteina i 6% masti. Pošto je reč o pakovanju od 100g matematika je vrlo laka, jer mačka dobija 9g proteina i 6 grama masti. Ova kesica je skoro dovoljna da zadovolji dnevne potrebe mačke težine 4.5kg za proteinima i pruža joj dovoljno masti, budući da je za odraslu mačku dovoljno 12.5 grama proteina i 5.5 grama mast.

Dakle, kada je hrana kvalitetna, samo jedna kesica je dovoljna!

Neke vlasnike zbunjuje izraz "crude protein" na pakovanjima hrane. To ne znači da je proiten "sirov", već je reč o tehničkom terminu. Adekvatniji izraz bio bi "čist protein". Vlasnicima se često čini i da suva hrana za mačke ima bolji sastav jer ima viši procenat proteina (suva hrana ima 25-30% a vlažna ispod 10%), ali to je varka, jer vlažna hrana sadrži više vode. Porcija od 30 grama suve hrane obezbediće 9 grama proteina, baš kao i porcija od 100 grama vlažne hrane.

Vitamini i minerali

Jedna od značajnih prednosti hrane renomiranih brendova leži u tome da najbolja hrana za mačke poseduje sve neophodne vitamine i minerale. Kada su u pitanju vitamini, treba obratiti pažnju da se mačka ne hrani prevashodno vlažnom hranom od ribe, jer tada neće dobiti dovoljno vitamina E, kao ni da jede previše iznutrica, jer to stvara suficit vitamina A. Mačkama je potrebno oko 20 različitih vitamina i minerala, i pralktično je nemoguće zapamtiti manjak kog minerala ili vitamina dovodi do kojih promena, ali je vrlo korisno pogledati tabele i postarati se da neki problem koji mačka ima nije posledica loše ishrane. Na primer, spor rast može biti znak nedostatka gvožđa, a problemi sa očima, od manjih kao što je konjuktivitis, do velikih, mogu biti posledica manjka vitamina A.

Suva ili vlažna hrana za mačke?

Dok je u ishrani pasa gotovo svejedno da li jedu suvu ili vlažnu hranu, sve dok je hrana kvalitetna, mačkama je za nijansu bolje davati vlažnu hranu, billo u vidu sosa ili u vidu konzervirane hrane. Za to postoje tri razloga:

1. Mačke piju veoma malo vode, tako je bolje da nešto vode unesu i kroz hranu. Budući da su evoluirale kao životinje iz pustinje, mačke piju čak četiri puta manje vode po jedinici težine od pasa, i zato neće uz suvu hranu popiti i veću količinu vode, kao što će to uraditi pas.

2. Prilikom testova, pokazalo se da mačke preferiraju vlažnu hranu, posebno sos. Ako može da bira između kvalitetnije suve hrane i manje kvalitetne vlažne, mačka će odabrati suvu, međutim ako može da bira između jednako kvalitetne suve i vlažne hrane istog ukusa, mačka će odabrati vlažnu hranu. Vlažna hrana takođe više asocira na živ plen, koji je prvi izbor svake mačke.

3. Vlažna hrana sadrži manje karbohidrata nego suva, a za mačke karbohidrati nisu bitan elemenat ishrane, kao za pse. Sam proces izrade suve hrane zahteva upotrebu materija male vlažnosti, tako da čak i najbolja suva hrana za mačke sadrži karbohidrate. Doduše, ako su odabrani karbohidrati koje mačka lako vari, to neće biti problem, ali veoma je teško da se proizvede suva hrana za mačke koja će biti prirodno identična (nalik na ishranu u prirodi) koliko to može da bude vlažna hrana.

Ovim razlozima vredi dodati i četvrti - ekonomičnost. Dok je velike pse nemoguće hraniti najkvalitetnijom vlažnom hranom bez vrlo znatnog mesečnog troška, mačke jedu daleko manje (videli smo da su i dve kesice čak previše), tako da čak i kada se koristi najbolja hrana za mačke, to ne predstavlja veliki trošak.

Ishrana mačaka svežim mesom

svezemesomacke

Mačke vole sveže meso, ali mora se osigurati da je ono zaista sveže

U želji da mačkama omoguće ishranu koja je što sličnija prirodnoj ishrani, deo vlasnika opredeljuje se za ishranu svežim mesom, iznutricama i ribom, ili za prirodno identičnu ishranu, što podrazumeva davanje mesa, kostiju i kože, odnosno svega što bi mačka jela i u prirodi.

Oba ova pristupa nose mnoge opasnosti, pre svega zbog mogućnosti trovanja bakterijama. Probavni trakt mačaka je vrlo kiseo, i ubija većinu bakterija, ali nije robustan kao probavni trakt pasa (a čak ni psi nisu pravi strvinari i nije bezbedno da jedu bilo šta što ne deluje sveže). Osim bakterija, veliki problem su i paraziti, tako da ishrana svežim mesom nosi brojne opsanosti, budući da "sveže" meso dugo stoji u prodavnici i retko je zaista sveže. Termička obrada rešava ovaj problem, i to je razlog zašto se ljudi relativno retko truju hranom, iako znatan deo svežeg mesa ne bi prošao striktnu kontrolu. Međutim, vlasnici koji insistiraju na "prirodnoj" ishrani namerno termički ne obrađuju meso, čime izlažu mačke velikom riziku. Kada je reč o davanju mesa sa iznutricama i kostima, tu nailazimo i na dodatni rizik povreda prouzrokovanih oštrim komadima kostiju.

Da li vaša mačka lovi hranu?

Eksperimentalno je utvrđeno da će čak i gladna mačka ostaviti hranu iz prodavnice koju upravo jede ako ugleda živ plen, makar i u daljini. Ako vaša mačka može slobodno da izađe napolje, čak i u gradu, ona verovatno ponekad lovi. Ako vaša mačka izlazi noću, ona sigurno ide u lov.

Istraživanje sprovedeno u SAD na velikom broju mačaka koje žive u kućama, a koje su godinu dana nosile kamere oko vrata, pokazalo je da mačka uspešno ulovi plen skoro svake noći (300 ulova godišnje u proseku). Stoga, ako vaša mačka izlazi, i primećujete da vrlo malo jede kod kuće, to je jednostavno zato što se sama pobrinula za hranu.

Da li mačka treba da pije kravlje mleko?

Mačka može bezbedno da pije kravlje mleko, ali od njega nema velike koristi. Mleko je masno i nije zamena za hranu, tako da dodavanje mleka redovnoj ishrani direktno vodi povećanju težine. Međutim, neke mačke izuzetno vole kravlje mleko i ono im se može davati ponekad, kao poslastica, ali je loša praksa da se daje na dnevnom nivou, pogotovu ne punomasno mleko.

maciči ishrana

 

Koja je najbolja hrana za mačiće?

Već 20 dana nakon rođenja mačićima treba davati vlažnu hranu, jer tada mleko majke više nije dovoljan izbor hranljivih materija za njihov rast i razvoj. Na svakih 100 grama težine mačićima je potrebno 20-25 kalorija dnevno, pri čemu svaka hrana za mačiće ima jasno naznačene kalorijske vrednosti.

Ako ste dobili mače koje se rodilo u drugom domu, najbolje je da započnete da ga hranite istom hranom koju je jelo u ranijem domu, kako bi prelazak bio što lakši. Mačići iz prihvatilišta često jedu najjeftiniju hranu, koja ima snažne veštačke arome i mačetu će biti potrebno neko vreme da se navikne na kvalitetniju hranu, koja nema tako intenzivan miris u ukus. Najbolja hrana za mačiće, kao što je Royal Canin Kitten Jelly, uopšte nema veštačke boje i arome, a ako želite da počastite vaš mače, možete mu ponekad kupiti i premium hranu, poput Scheshir Kitten konzervi piletine, koje sadrže preko 60% čistog mesa.

Ako mačićima dajete suvu hranu, što postaje opcija sa puna tri meseca, najbolje je da je dajete u nekim dispenzerima, odnosno igračkama, tako da mače mora da se potrudi za svaki komadić, jer je suva hrana daleko kaloričnija i mače se lako može prejesti ako mu se da slobodan pristup suvoj hrani.

Mnogi vlasnici pitaju se otkuda pepeo u hrani za mačiće, kao i generalno u hrani za mačke. Pepeo je ostatak iz organskih materija koje su ispraile, tako da ostanu samo minerali. Zato neke hrane za mačke ulistavaju sadržaj svih minerala a neke napišu jednostavno "pepeo". Kao i sa "sirovim proteinom", to je još jedan laboratorijski izraz koji pravi malu pometnju).

Najbolja hrana za starije mačke

Starije doba donosi manje zdravstvenih problema mačkama nego ljudima ili psima. Sasvim je često da mačka sve do svoje prirodne smrti, obično između 11. i 15. godine (mada često žive i duže), bude relativno zdrava, pa čak i sposobna da lovi. Možda više neće mnogo skakati, jer će imati probleme sa zglobovima, ali ne na način na koji je to evidento kod pasa, koji u starom dobu već teško hodaju. Prvo pravilo je da se ne dozvoli da smanjena fizička aktivnost dovode do gojaznosti, jer to onda vodi drugim problemima, tako da je posle osme godine poželjno preći na manje kaloričnu hranu, posebno ako mačka ne napušta dom. Samo deset kalorija više dnevno dovešće do povećanja telesne težine od pola kilograma tokom godinu dana.

Zatim, potrebno je naći hranu koja će najbolje pomoći da se mačka izbori sa zdravstvenim problemima, u čemu će vas posavetovati veterinar. Mačke vrlo graciozno stare i uglavnom je dovoljno da se zdravstveni problemi identifikuju na vreme i da se daje medicinska hrana za mačke, koja pomaže u neutralisanju tih problema, kao što su bolesti bubrega ili urinarnog trakta.

Treći izazov, obično u finalnim godinama života, je nedovoljno uzimanje hrane. To samo po sebi nije razlog za brigu, jer mačka se tada već malo kreće, ali je gotovo uvek znak da postoji drugi, obično veliki zdravstveni problem, zbog čega je potrebno odmah otići kod veterinara kada primetite da mačka manje jede.

Dijete za mačke

Mačke koje žive u stanu veoma brzo mogu postati gojazne. Većina vlasnika gojaznih mačaka ne zna da njima bez ikakve bojazni mogu davati čak 40% manje kalorija nego u vreme kada nisu bile gojazne, i da to neće imate nikakve negativne posledice. Mačka će vrlo brzo početi da mršavi, ali samo je bitno naći način sa se porcije smanjuju a da to mačku ne iritira. Najbolja taktika je davanje sve manjih i manjih porcija iste hrane u isto vreme, tako da mačka ne primeti da joj se menja režim ishrane. Naredna dobra strategija je davanje hrane koja ima manje masti, a više proteina, kao i korišćenje hrane koja je manje privlačna, kao što je suva hrana za mačke koje su navikle na vlažnu.

gojaznost kod mačaka

Oko dve trećine mačaka ima tendenciju da se goji ako im je hrana stalno dostupna

Problem gojaznosti lako se rešava i dijetetskom hrnaom za mačke, kao što je Hill's Weight Reduction formula. Ovaj tip hrane ima niži sadržaj masti i viši sadržaj vlakana. U ishrani mačaka vlakna ne igraju tako veliku ulogu kao u ishrani ljudi ili pasa, ali su veoma značajna kao instrument mršavljenja.

Interesantno je da mnoge mačke neće postati gojazne, čak i kako im se hrana učini uvek dostupna. Istraživanja su pokazala da 30-40% mačaka jede samo koliko im je potrebno, dok ostale jedu nešto više, tako da ako primetite da se mačka ne goji iako uvek ima pristup hrani, to je znak da možete tako i da nastavite. Mačke su najsrećnije ako mogu da jedu pomalo na svaki sat ili dva, uključujući i noć, tako da je dobro da uvek imaju pristup hrani ako se ne prejedaju. Ako jedu više nego što im je potrebno, tada im treba davati tačno određene porcije. Mačke se ne mogu hraniti samo jednom dnevno, kao psi, već najmanje 2-3 puta dnevno.

Zaključak

Nije nimalo teško pravilno hraniti mačku, posebno ako imate samo jednu mačku koja je pritom zdrava. Koristite vlažnu hranu iz kesica i konzervi, ali se postarajte da uvek imate i pakovanje suve hrane, kako biste mogli da ostavite u tanjiriću kada dugo niste kući, kai i za momente kada vam ponestane vlažne hrane. Ne oklevajte da ponekad date sveže meso, ali samo kada ste apsolutno sigurni u svežinu (npr. vakuumski zapakovano istog dana kada ste kupili), i ne sprečavajte mačku da lovi i da pojede ono što je ulovila.

Držite ljudsku hranu van domašaja mačke, pazite na veličinu porcija ako mačka ima tendenciju da se goji i kombinujte različite ukuse. U Pet Spotu možete pronaći više od 500 tipova hrane za mačke, tako da uvek možete da eksperimentišete i pronalazite ukuse i kombinacije koje će vaš ljubimac voleti. Ne zaboravite, pravilna ishrana garant je da će mačka živeti dugo i sa minimumom zdravstvenih problema, posebno ako se sa dobrom ishranom počne još dok je mače.

 

 

 



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs