Obaveštenje: U skladu sa radnim vremenom kurirske službe tokom praznika, u periodu: 01.05. - 06.05. neće biti isporuke porudžbina.

Redovne isporuke će se obavljati do 30.04. Porudžbine koje kurirska služba preuzme 30.04. biće dostavljane od 07.05., kada nastavljamo redovno slanje porudžbina.

Neophodne i praktične: pelene za pse

Neophodne i praktične: pelene za pse

Naviknuti na uhodane tehnike održavanja higijene i dresure pasa, vlasnici su pelene za pse dugo smatrali luksuzom i novotarijom. Međutim, pokazalo se da korišćenje pelena ne usporava ranu dresusu pasa, kao i da su, iz higijenskih razloga, neophodne svakom domu u koji je ušlo novo štene. Pelene pritom doprinose da pas ne doživljava stres kada treba da vrši nuždu u zatvorenom, što većina pasa po prirodi izbegava koliko god može.

pelene za štence

 

PELENE ZA ŠTENCE (PROSTIRKE)

Osnovna namena prostirke je učenje šteneta da fiziološke potrebe obavlja na samo jednom mestu. Uz većinu prostirki dolazi specijalni ram u koji se stavlja prostirka, na koju se zatim nanosi nekoliko kapi preparata koji mirisom privlači štence, mada postoje i pelene koje unapred imaju potreban miris. Prostirke sa preparatom treba pripremiti svakog jutra, ali i tokom dana, nakon što pas pojede svoj obrok.

Najvažnije je da pelena uvek bude na istom mestu u stanu, i pas će bez mnogo muke naučiti čemu služi pelena, a njegov vlasnik neće morati da utroši onoliko vremena i energije na dresuru koliko bi inače morao ako bi pokušao da veoma malo štene dresira da sačeka sa nuždom dok ne izađe napolje. Dovoljno je da prvih nekoliko puta vlasnik odnese štene do pelene, i vrlo brzo štene će ići samo. Možda ste čuli preporuku da se na pelenu postvi mali komadić izmeta istog šteneta koje se pokušava naučiti da ide na pelenu, ali to nije potrebno.

 

ODVIKAVANJE ŠTENACA OD PELENA

Najčešće se period posle treće vakcine, kada pas već ima četiri meseca i može da izlazi napolje, poklapa sa periodom kada treba da počne odvikavanje od pelena. Savetuje se da se pelene i dalje ostavljaju na mestu, a pas će ih sve ređe i ređe koristiti, a zatim ih treba skloniti. Porodice koje nisu u prilici da vrlo mladog psa izvode pet puta dnevno, mogu u stanu da zadrže toalet za pse kao zamenu za pelene, pri čemu se štenci koji su koristili pelene momentalno navikavaju na posip. Prema rečima naših kupaca, kada odrastao pas provodi sam vreme dok su vlasnici u školi i na poslu, (više od šest sati), mnogi ostavljaju pelenu na terasi, i dešava se da je pas ponekad iskoristi, ali veoma, veoma retko.

odvikavanje od pelena psi

 

PELENE ZA ŽENKE I BOLESNE PSE (GAĆICE)

Imate ženku? Problemi sa ostavljanjem tragova u toku menstrualnog ciklusa ili inkotencije lako se rešavaju specijalnim pelenama koje se, poput gaćica, navlače na psa. Jedna pelena dnevno je sasvim dovoljna, a nakon upotrebe zamenjuje se novom. Mekane, tople pelene idelne su kao podloga za porođaj, kada je ženki potrebna posebna pažnja. U prvim danima posle porođaja, ženka i njeni mladunci mogu sedeti na pelenama, što se pokazalo kao vrlo praktično rešenje. Na isti način koriste se pelene za odrasle pse, kada je ljubimcu dodatna posebna nega, kao i prilikom dugih putovanja. U mnogim slučajevima, od velike su pomoći kada pas promeni mesto boravka, sve dok se na navikne na novo mesto za obavljanje fizioloških potreba.

Pelene su nezamenljiv proizvod i tokom mnogih bolesti, kada ljubimac ne može da se izvodi u šetnju. Prema iskustvima vlasnika, jedini problem koji se javlja je odbijanje pasa da nose pelene-gaćice kada se prvi put susretnu sa njima. Ukoliko se desi da ljubimac pokazuje nervozu i pokušva da se oslobodi pelene, nikako mu ih ne skidajte, jer brzo će se navići na njih.

Na radost vlasnika pasa koji planiraju odmor, sve više smeštaja je pet friendly, što podrazumeva i pripremu za duga putovanja. Za male rase preporučuju se transporteri, a veći psi se obično smeštaju na zadnje sedište automobila. Pelene su i u ovim slučajevima koriste kao prostirke, jer osim udobnosti pružaju i zaštitu sedišta ukoliko je nemoguće da se pas izvede iz automobila.

 

TIPOVI I KARAKTERISTIKE PELENA

Svi renomirani proizvođači nude oba tipa pelena - gaćice i prostirke, od višeslojnih materijala koji imaju veliku moć apsorpcije. Udobnost pelena-gaćica obezbeđuju elastične trake na struku i nogama, otvor za rep i široke lepljive trake kojima se pelene učvršćuju oko tela psa. Pelene se proizvode u više veličina i više stepena mekoće, tako da odgovaraju svim rasama i uzrastima pasa.

Često se u manjim pet šopovima pelene za pse prodaju na komad, ali tada postoji mogućnost kontaminacije, i zato je pelene najbolje kupovati u pakovanjima, kao i čuvati u originalnoj ambalaži. Primer kvalitetne pelene su BestBone higijenske pelene-gaćice i BestBone prostirke za pse, koje po povoljnim cenama u svakom momentu možete naručiti u našoj web prodavnici ili kupiti u prodavnici na Adi.

Važno je napomenuti da su u sastavu pelena i karbonska vlakna koja zadržavaju neprijatne mirise, tako da se često događa da vlasnici ne primete da je pas više puta obavio nuždu, zbog čega je poželjno vizuelno proveravati da li su korišćene i potom ih menjati. Korišćenje pelena-gaćica proverava se po težini, kao kod bebe.

pelene za starije pse

Pelene mogu biti za jednokratnu ili višekratnu upotrebu. Pelene za jednokratnu upotrebu po sastavu su slične pelenama za bebe. Spoljnji sloj je obično sačinjen od polusintetičkog materijala koji propušta vlagu i veoma je mekan, a donji sloj je vodootporan. Između ova dva sloja nalazi se punjenje od celuloze, gela ili polimer granula.

Ako su pelene jednokratne, ne znači da je potrebno prečesto ih menjati, jer psi ponekad uriniraju u veoma malim količinama i tada nema potrebe za zamenom pelene svaki put kada vidite mrlju. Pelene za višekratnu upotrebu su perive i sastoje se od četiri sloja. Prvi sloj je sačinjen od materijala koji se lako peru i suše. Osnovni sloj čini membrana od poliestera koja savršeno apsorbuje tečnost, zatim sledi još jedan gušći upijajući sloj, dok poslednji sloj sprečava klizanje prostirke, a najčešće je od pletenih materijala.

 

NE OKLEVAJTE DA KORISTITE PELENE ZA PSE

Prednosti pelena za pse su mnogobrojne. Štenci se navikavaju na vršenje nužde na određenom mestu dva puta brže nego što je uobičajeno, a u slučaju odraslih pasa, stan ostaje čist i bez mrlja od krvi ili urina. Ako se koriste prema uputstvu i redovno menjaju, neće doći do iritacije kože psa. Pelene su antibakterijske, pa ih ljubimac čak može i gristi zubima. Pelena za višekratnu upotrebu može da upije čak tri litra tečnosti, koja se pretvara u gel, što sprečava mogućnost da se životinja pokvasi.

U PetSpot-u nismo zabeležili zamerke kupaca na pelene iz našeg asortimana, mada kupci često kažu da su se "opekli" kada su ranije kupovali pelene za višekratnu upotrebu turskih ili kineskih proizvođača, jer su se posle prvog pranja pojavljivali oštri, neprijatni mirisi, kao i mrlje na materijalu.

Pelene za pse su jedan od proizvoda koji olakšava život i ljubimaca i njihovih vlasnika. U praksi se koriste veoma kratko, ali je važno da ih uvek bude dovoljno u rezervi, zbog čega kupcima uvek preporučujemo veća pakovanja, a dobro je imati poneku u rezervi i kada pas potpuno preraste pelene.



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs