Obaveštenje: U skladu sa radnim vremenom kurirske službe tokom praznika, u periodu: 01.05. - 06.05. neće biti isporuke porudžbina.

Redovne isporuke će se obavljati do 30.04. Porudžbine koje kurirska služba preuzme 30.04. biće dostavljane od 07.05., kada nastavljamo redovno slanje porudžbina.

Šta kada dete želi kućnog ljubimca?

Šta kada dete želi kućnog ljubimca?

Javna je tajna da deca obožavaju životinje. Toliko su zaljubljeni u kuce, mace, zečeve i ptice da roditelje mole za dozvolu da imaju ljubimca. A ukoliko neko od njihovih drugara ili rođaka već ima ljubimca, ovi zahtevi mogu postati deo svakodnevnice. 

Imati kućnog ljubimca i odrastati sa njim je predivno iskustvo i velika privilegija, ali je isto tako i obaveza koja nosi određenu odgovornost. Ako Vaše dete želi da ima kućnog ljubimca, najvažnije je da pre donošenja bilo kakve odluke obavite nekoliko dužih i ozbiljnijih razgovora o tome šta sve „imati ljubimca“ podrazumeva. 

Razgovarajte o obavezama

Prva tačka dnevnog reda neizostavno mora da bude razgovor o obavezama i zadacima koji se tiču ljubimaca. Životinje nisu igračke i briga o njima ne podrazumeva samo igranje i maženje, već su živa bića koja nas vole i koja nas trebaju godinama.

Ljubimci treba da se hrane i neguju, redovno šetaju i vode kod veterinara, treba im menjati vodu i davati vitamine... Potrebno je kupiti posude za hranu i vodu, igračke, zalihe hrane, posebne vitamine, ali i povoce i ogrlice.

Za adekvatnu brigu o ljubimcu potrebno je izdvojiti jako puno truda, rada, vremena, ali i ljubavi. Objasnite detetu da će mu ta ljubav sigurno biti uzvraćena višestruko od strane ljubimca.

Zajedno sa detetom istražite različite opcije

Potaknite dete da sazna što više o različitim vrstama ljubimaca i njihovim potrebama. Pod ovim ne mislimo samo na zanimljivosti, već na konkretne i važne informacije koje će detetu pomoći da shvati ozbiljnost i kompleksnost imanja ljubimca. Možete zajedno da istražite vrste ljubimaca, koliko dugo žive, šta im je potrebno da bi mogli da se drže u stanu/kući i budu zdravi, i koliko koštaju briga i nega.

Kada se životinja steriliše, da li je potrebno kupiti posebnu hranu (ovo je naročito važno za sterilisane pse i sterilisane mačke)? Kada je životinja u fazi menjanja zuba, da li su joj potrebne odgovarajuće igračke? Ukoliko planirate da imate glodare, da li su im potrebni posebne četke, kozmetika i posip? Razgovarajte sa prijateljima i poznanicima koji imaju ljubimce i pročitajte iskustva drugih vlasnika na internetu. Ako dete ili neko od ukućana ima alergiju na dlaku ili strah od određene vrste životinja, i to su faktori koje treba uzeti  u obzir pre donošenja odluke. Nemojte sve uzimati 'zdravo za gotovo', ali istražujući sve ovo, deca će mnogo bolje da shvate kakve potrebe imaju ljubimci.


Uzmite u obzir životne uslove

Veoma je važno da dete razume da nisu svi ljubimci pogodni za držanje u stanu i da je ponekad potrebno napraviti kompromis kako bi svim ukućanima i ljubimcu bilo lepo i udobno. Ribicama je potrebno manje mesta nego mačkama i psima, nekim psima je potrebno da idu u šetnju nekoliko puta dnevno kako bi izbacili iz sebe energiju, mačkama je potrebno mnogo igračaka i prostora za penjanje i sakrivanje, a zečevi se jako linjaju.

Razgovarajte sa decom otvoreno o njihovim željama, ali je neophodno da razumeju i potrebe svih ostalih: kako budućeg ljubimca, tako i ostalih ukućana.

Odaberite pravog ljubimca

Nakon razgovora o obavezama i detaljnog istraživanja, zajedno sa detetom donesite odluku o tome koji bi ljubimac bio najbolji za Vašu porodicu, uzevši u obzir obaveze, rasporede i životne uslove. Ponekad su ribice ili vodozemci najbolji izbor, nekad su mačka ili hrčak savršeni ljubimci, a može da se desi da se pas ili ptica najbolje uklapaju u Vašu porodičnu dinamiku.

Bilo kog ljubimca da odaberete, objasnite detetu da nema razlike između ljubimaca kupljenih u odgajivačnicama, usvojenih iz azila, i spašenih sa ulice jer svi imaju iste potrebe za negom, aktivnostima i ljubavlju. Potaknite dete da uvidi plemenitost u zbrinjavanju napuštene životinje i razgovarajte o tome da nisu samo rasni ljubimci vredni pažnje i ljubavi, već sve životinje.

Budite spremni da postavite granice

Kao roditelj, treba da budete svesni i spremni na to da će se dete u jednom trenutku „zamoriti“ od ljubimca, naročito mlađe dete. Kada početni period uzbuđenja i sreće prođe, detetu će biti teško da obavlja sve obaveze oko ljubimca.

To ne znači da Vi treba da preuzmete potpunu brigu o ljubimcu na sebe, ali bi bilo dobro da napravite raspored i možda detetu pomognete da se „uhoda“ i navikne na obaveze. Neka svako od ukućana dobije po neki zadatak i revnosno ih sve izvršavajte.
Pored svega, dete će uvek pružiti ljubav svom ljubimcu, nezasivno od toga da li mu je teško da izvršava obaveze koje se tiču istog.

Pripremite svoj dom

Za kojeg god ljubimca da se odlučite, neophodno je da pripremite svoj životni prostor za novog člana domaćinstva. Ako Vam u stan dolaze mačka ili mače, kupite dovoljno igračaka i obezbedite terasu i prozore. Ukoliko ste se odlučili za psa, uz igračke je neophodno nabaviti povodac kao i poslastice koje će Vam pomoći da ga dresirate. Vodozemcima i reptilima potrebno je nabaviti lampe i posebne podloge, dok je pticama najvažniji dovoljno velik kavez. Sve potrepštine bi trebalo nabaviti pre nego što ljubimac stigne u stan, kako bi se svi što pre i što lakše privikli na nove uslove. 

Zapamtite da je kućni ljubimac član porodice, a detetu često i najbolji prijatelj. Uz ljubimca dete odrasta, postaje empatično i odgovorno, i zna da uvek može da se osloni na svog najdražeg krznenog (ili pernatog) drugara. Ipak, iako je ljubimac prvenstveno detetova odgovornost, važno je da svi ukućani budu spremni da mu se posvete i o njemu brinu. Samo velika količina odgovornosti, pažnje i ljubavi mogu da stvore lepo okruženje u kome će ljubimac biti srećan.



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs