Obaveštenje: U skladu sa radnim vremenom kurirske službe tokom praznika, u periodu: 01.05. - 06.05. neće biti isporuke porudžbina.

Redovne isporuke će se obavljati do 30.04. Porudžbine koje kurirska služba preuzme 30.04. biće dostavljane od 07.05., kada nastavljamo redovno slanje porudžbina.

Da li je hrčak dobar ljubimac za vašu porodicu?

Da li je hrčak dobar ljubimac za vašu porodicu?
hrack kako kucni ljubimac

Hrčak se smatra kućnim ljubimcem koga nije komplikovano čuvati i koji je idealan za decu. Iako je hrčak odličan ljubimac, ove dve pretpostavke nisu u potpunosti tačne.

Glodari su izuzetno specifični kućni ljubimci. Prema njima se možete ophoditi skoro kao prema ribicama, odnosno dati im sve što im treba i samo ih ostaviti na miru i gledati ih, ili, sa druge strane, možete se prema njima ponašati kao prema psu ili mački - igrati se i razgovarati sa njima, puštajući ih da idu gde žele. Zec, činčila, degu, pacov i morsko prase biće srećniji ako mogu da izlaze iz kaveza, dok male glodare - hrčke, miševe i gebrile treba držati u kavezu.

Stoga, hrčak je relativno lak ljubimac za čuvanje, jer nema brige osim održavanja kaveza i povremene igre sa hrčkom, međutim ovaj ljubimac je veoma nežan i vlasnik mora biti spreman da prepozna simptome bolesti i da pronađe veterinara koji će biti uvek dostupan. U tom smislu, hrčak jeste dobar ljubimac za porodicu, jer unosi radost u dom, ne zahteva mnogo posla svaki dan i jeste za decu, jer deca mogu da obave većinu zaduženja u vezi sa njim. Doduše, hrčak može predstavljati problem stanarima koji imaju lagan san, nije dobar za porodice koje često odlaze na dan ili dva van stana i nije idealan za malu decu, jer ga mogu slučajno povrediti.

Upoznajmo hrčka

Hrčak je živahna i čista životinja koja je najsrećnija kada živi sama, iako postoje vrste koje žive u parovima. Hrčak je dobar porodični ljubimac, jer ne zahteva puno prostora, niti truda oko održavanja kaveza, iako je potreban inicijalni trud da se hrčak adaptira na svoj novi dom.

Jedna od njegovih najvažnijih osobina je da je to noćna životinja i zato hrčak tokom dana želi mir i tišinu. Prosečan životni vek hrčka je do četiri godine, a prosečna težina iznosi između 30 i 180 grama. Hrčak se razmnožava brže nego ostali sisari. Ženke mogu da se razmnožavaju već od šeste nedelje, a trudnoća traje oko 16 dana. U jednom okotu u proseku se nađe šest mladunaca, a mogu roditi čak i do 15. Mladunče otvara oči posle 10 do 15 dana, posle četiri nedelje može da se odvoji od majke, a posle 3 meseca se smatra potpuno odraslim.

cupavi hrcak

Izgled, rase, sličnosti i razlike među podvrstama

U okviru familje glodara, hrčci čine podfamiliju Cricetinae, koja obuhvata sedam rodova i ukupno 19 vrsta. Za hrčka su karakteristične velike kese ispod obraza u kojima skladišti hranu koju će da pojede kasnije. Krzno hrčka može biti različitih boja i dužina, u zavisnosti od vrste.

Roborovski ili mongolski hrčak je najmanji pripadnik ove porodice. Raste samo do 5cm, a živi do tri godine. Krzno mongolskog hrčka je peščano smeđe boje, sa belim delovima na stomaku i oko očiju. Kineski hrčak nije tako čest kućni ljubimac kao ostale vrste. Često se može pomešati sa patuljastim (ruskim) hrčkom, iako može da naraste do 10 cm. Karakteristika ovog hrčka je dug rep.

Patuljasti hrčak, za razliku od kineskog, češće se može naći u prodavnicama kućnih ljubimaca. Posotoji nekoliko varijacija ove vrste, a najpoznatiji je ruski hrčak. Pun naziv ove vrste je zimski beli patuljasti hrčak. Patuljasti hrčak dostiže dužinu do 8 cm i živi svega oko godinu i po dana.

Sirijski ili zlatni hrčak ima karakteristično krzno u nekoliko različitih varijacija boja i najčešće se mogu naći kao kućni ljubimci. Zlatni hrčak je ujedno i najveća vrsta hrčka, a može da naraste do 18 cm i da bude težak preko 150 grama. Ova vrsta hrčka živi do tri godine. Za razliku od drugih vrsta, koje vole život u paru, jedinke ove vrste vole samostalan život.

Šta sve treba znati pre nego što hrčak postane kućni ljubimac?

Budući vlasnik hrčka, pre nego što donese odluku da li će ovaj glodar postati član porodice, mora da se što bolje informiše o životinji. Najbolje je savet potražiti od iskusnih poznavalaca, prodavaca ili veterinara.

Hrčcima je dovoljan povremen pregled veterinara, ili po potrebi kad se posumnja na zdravstveni problem. Ukoliko porodica planira odmor najbolje je da brigu o hrčku poveri pouzdanoj osobi koja će razumeti potrebe ljubimca. Hrčak je osetljiv i sa njim treba pažljivo postupati. Podiže se nežno obema rukama postavljenim u oblik lopatice, blizu radne površine. Brzo se kreće i može da skače ukoliko se uplaši. Ako padne sa visine veće od 20 cm može da doživi ozbiljne povrede.

Ako će o hrčku uglavnom brinuti deca, poželjno je da to budu deca starija od devet godina, koja će zaista preuzeti sve obeveze. Ukoliko porodica ima malo dete, potrebno je da se nadzire njihova igra sa hrčkom, jer dete često nije svesno koliko je mali glodar nežan i osetljiv.

sirijski hrcak

Hrčkov kutak

Hrčku je potrebno obezbediti kavez, hranu (obično mešavinu peletirane hrane i semenja), podlogu za kavez, poslastice, dezinfekciono sredstvo za kavez, posude za hranu i vodu, materijale za gnezdo, igračke, vitaminske preparate, mineralni kamen, drvo za glodanje, kućicu, transporter, četku, ogradicu za glodare.

Hrčka je najbolje držati u što većem i zanimljivijem kavezu. Hrčkov kutak treba da bude u unutrašnjosti stana ili kuće, na toplom mestu i zaklonjen od direktnog sunca. U kavezu hrčka bi trebalo da se nađe kutija za gnezdo gde će se ljubimac sakriti kad spava i gde će sklanjati hranu. Po dnu kaveza se postavlja podloga u vidu piljevine, peleta ili briketa, podloga od kukuruza ili konoplje. Nije preporučljivo da se u kavez postavljaju novine. Točak za vežbanje treba da bude pričvršćen za kavez kako bi mogao da bude aktivan, a najbolju zabavu hrčku pružaju plastični tuneli, kao i igračke (mostići, merdevine...). Hrčkov dom je potrebno čistiti svaki dan i jednom nedeljno ukloniti svu piljevinu i dezinfikovati.

Kako bi hrčak redovno trošio zube, potrebno je da u kavezu stalno ima grančice ili komadiće drveta jabuke, jasena, lipe ili leske, različite gotove grickalice ili kamen za glodare, koji može da posluži i kao izvor minerala. Grančice četinara i oraha treba strogo izbegavati. Hrčcima zubi konstantno rastu, sve dok je koren zuba zdrav. Interestntno je da su hrčci među retkim sisarima koji se rađaju sa zubima.

Ishrana

Hrčak jede raznovrsnu hranu. Na meniju ove životinje treba da se nađe kvalitetna mešavina hrane, sveže voće i povrće, kao što su: jabuke, banane, zelena salata, blitva, celer i šargarepa, kao i orašasti plodovi (jednom dnevno). Važno je da uvek ima sveže vode u posudi. Za sirijskog hrčka dnevna količina hrane iznosi jednu veliku kašiku (oko 20 grama), a za kineskog jedna mala kašika (oko 5 grama). Generalna preporuka doziranja je od 5g za male jedinke do maksimalnih 30g za velike (svakako zavisno od kvaliteta hrane i starosti ljubimca).

Nove namirnice potrebno je uvoditi u malim količinama i pratiti reakciju ljubimca. Promena ishrane može da dovede do problema sa varenjem ili dijareje, koja po hrčke može da bude i fatalna. Na listi zabranjenih namirnica za hrčke su citrusi i industrijski prerađene namirnice. Šećer i ostaci ljudske hrane mogu da naštete zdravlju hrčka.

Zdravlje

Zdravog hrčka karakteriše brzo i hitro kretanje, oko njuške, očiju i analnog otvora krzno mu je čisto i uredno, disanje je tiho, krzno je gusto i nema ranica. Hrčke koji imaju dugu dlaku potrebno je redovno četkati.

Na zdravlje hrčka negativno se mogu odraziti toplota direktne sunčeve svetlosti ili radijatora, promaja, visoka vlažnost i dim cigareta. Ukoliko hrčak nema apetit, ima proliv, kašljuca ili mu curi nos, najbolje je potražiti pomoć veterinara. Uzrok proliva mogu biti stres i pokvarena hrana, pa je potrebno svakodnevno sklanjati staru hranu iz kaveza i izbegavati stresne situacije. Hrčci mogu imati preduge kandže ili zube. Kandže vlasnici mogu skraćivati i sami, a zubi bi trebalo sami da se turpijaju ako hrčak dovoljno gricka tvrdu hranu.

Iskustva vlasnika

Vlasnici koji su za kućnog ljubimca izabrali hrčka, navode da je ovo idealan ljubimac za decu koja pohađaju osnovnu školu, kao i da se bez problema može ostaviti ceo dan bez nadzora vlasnika. Kao nedostatak hrčka kao kućnog ljubimca, vlasnici su naveli to što veoma osetljivi i dešava se da ih vlasnici nenamerno povrede ili da padnu sa površine po kojoj su pušteni da hodaju. Međutim, isto suštinski važi praktično za sve male ljubimce, jer i ptice i ribice i drugi glodari su jednako osetljivi i neće se kao pas ili mačka sa lakoćom oporaviti od većine povreda i infekcija.

U PetSpotu volimo da kažemo da nivo brige o ljubimcu predstavlja konstantu, samo je drugim vrstama ljubimaca potreban različit tip brige. Psa morate šetati, mačku maziti, ribicama i reptilima brinuti o staništu, sa papagejem pričati, dok hrčak zahteva nežnost i pažnju. Ako ste vi i vaši ukućani u tom smislu pažljivi i nežni, hrčak je pravi ljubimac za vas.



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs