Obaveštenje: U skladu sa radnim vremenom kurirske službe tokom praznika, u periodu: 01.05. - 06.05. neće biti isporuke porudžbina.

Redovne isporuke će se obavljati do 30.04. Porudžbine koje kurirska služba preuzme 30.04. biće dostavljane od 07.05., kada nastavljamo redovno slanje porudžbina.

Kako zaštiti ljubimce od vrućine tokom vrelih letnjih meseci?

Kako zaštiti ljubimce od vrućine tokom vrelih letnjih meseci?

Uvereni smo da je leto godišnje doba koje mnogi od nas najviše vole. Sezona je raspusta, godišnjih odmora i letovanja, a napokon imamo i više vremena da se posvetimo našim četvoronožnim drugarima. Međutim, dok se mi sa lakoćom rashladimo pod klimom i uz omiljeno piće s ledom, ljubimcima na visokim temperaturama nije nimalo ugodno. Potrebna im je naša pomoć da se rashlade, a evo nekoliko saveta šta možete da uradite kako biste zaštitili svoje ljubimce od vrućine:

Dajte im dovoljno sveže vode

Odmah ćemo da pokrijemo ovu, po našem mišljenju najvažniju stavku, jer je sveža voda neophodna tokom cele godine, a naročito tokom vrelog leta. Kada ljubimci ne unose dovoljno vode, izloženiji su riziku od dehidracije i toplotnog udara, a tada su ugroženi i njihovi unutrašnji organi. Psi i mačke se ne znoje kao što to čine ljudi, već se rashlađuju dahtanjem. Tom prilikom gube tečnost iz organizma, pa je važno da uvek imaju svežu vodu u blizini, kako bi usta i nos ostali vlažni. Napunite im činiju svežom vodom svakog jutra, a zamenite je svakog popodneva (možete i uveče).

Mačke su poznate po tome da ne piju dovoljno vode, pa ih možete „prevariti“ tako što ćete im nabaviti malu fontanu u kojoj voda uvek teče i odaje utisak potoka. Ili, jednostavno, postavite nekoliko čaša vode na strateška mesta, pa će mačke da piju češće samo zato što je u pitanju „Vaša“ voda. Ukoliko imate pticu za kućnog ljubimca, takođe im možete izneti činiju sveže vode kako bi se okupali i na taj način rashladili.

Održavajte prijatnu unutrašnju temperaturu

Verujemo da je prava retkost da neka kuća ili stan danas nemaju klima uređaj ili ventilator. Ukoliko je moguće, držite svoje ljubimce u klimatizovanim prostorijama čak i kada niste kod kuće, ali bez direktnog izlaganja rashlađenom vazduhu i preniskih temperatura. Ipak, ako boravak pod klimom nije moguć, dajte sve od sebe da prostorije u kojima ljubimci borave budu dobro provetrene i prijatno rashlađene. Ukoliko je večernja temperatura niža, pokušajte da držite otvorene prozore kada zađe sunce, kako bi se napravila promaja.

Danas možete da kupite prostirke za hlađenje, punjene posebnim gelom, koje položite na pod kako bi se Vaš ljubimac rashladio ležeći na njima. Osim prostirki, sličan princip je sa rashladnim maramama i prslucima, rashladnim činijama za vodu i igračkama za glodanje, u koje se sipa voda i zamrzava. Običan ventilator, ispred kog ste stavili vlažnu krpu prethodno ohlađenu u frižideru, je odlična uradi-sam varijanta, ukoliko nemate klima uređaj ili ne želite često da ga palite.

Budite oprezni kada ste napolju

Razumemo da je svima mnogo prijatnije da borave u zatvorenom i lepo rashlađenom prostoru, ali ljubimcima, pogotovo psima, potrebna je redovna šetnja. Jedno od rešenja može biti da izvodite psa u šetnju rano ujutru, dok temperatura još uvek nije jako visoka, ili pak kasno uveče, kada malo zahladi. Ukoliko to nije uvek moguće, gledajte da psa šetate po ulicama i delovima grada gde ima prirodne senke i potražite travnate površine, jer su mnogo prijatnije za šape od vrelog betona.

Ako imate dvorište u kom borave ljubimci, dobro bi bilo da sami napravite malo hladovine za njih. To možete uraditi tako što ćete postaviti veliki suncobran napolju, ili raširiti čaršaf preko dela terase. Posuda sa svežom vodom je obavezna, a možete preko svog ljubimca da prebacite i vlažnu krpu ili peškir koji će im pomoći da se rashlade.

Ne ostavljajte ljubimce u parkiranom vozilu

Kada su temperature visoke, nikako nemojte da ostavljate ljubimca u parkiranom automobilu. Izbegavajte situacije da ljubimac ostane u automobilu čak i kad treba nešto kratko da obavite. U automobilu uvek imajte rezervnu posudu za vodu, kao i flašicu sveže vode.

Četkajte dugodlake ljubimce

Dlaka dugodlakih ljubimaca je često jako gusta, što im pomaže da zadrže toplotu zimi, ali je velika prepreka rashlađivanju tela kada temperature porastu. Duga i gusta dlaka im ne dozvoljava da se propisno rashlade i sprečava protok vazduha do kože. Redovnim četkanjem dugodlakih ljubimaca pomažete da se rashlade, uklanjajući mrtvu i zamršenu dlaku i olakšavajući na taj način protok vazduha kroz krzno. Bolja cirkulacija vazduha do kože će pomoći u regulisanju telesne temperature.

Pregrevanje ljubimaca tokom leta je nažalost često, pa i pored svih napora koje ulažete u to da im bude udobno i da ostanu na hladnom, uvek pazite na znakove toplotnog udara. Ako primetite da su Vaši ljubimci letargični, da ubrzano dišu, ili da im se pojačano luči pljuvačka, a naročito ako kolabriraju, što pre potražite veterinarsku pomoć.



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs