Povoci i ogrlice za pse

Povoci i ogrlice za pse

Odabir prave ogrlice i povoca učiniće svaku šetnju prijatnijom i bezbednijom za sve - vlasnika, psa, druge ljude i pse.

psi u setnji

Većina vlasnika pasa bira ogrlice i povoce koji su im najlepši, međutim prilikom izbora bi ipak trebalo uzeti u obzir još nekoliko faktora. Mnoge ogrlice i povoci mogu pomoći da se pas oslobodi loših navika i da više obraća pažnju na želje vlasnika, zatim olakšavaju šetnju i čine psa bezbednijim. Za izbor idealne opreme za šetnju potrebno je samo nekoliko pravih informacija i poseta nekoj od većih online prodavnica, kao što je Pet Spot, jer koliko god da vam se činilo da vaš lokalni pet shop ima dobru ponudu, to je samo 1-5% ponude iz u Pet Spota, koja uključuje oko 1000 modela ogrlica, amova, korpi, povodaca i druge opreme za šetnju.

Upozorenje: Ogrlice za dresuru nisu ogrlice za šetnju

Drugi vlasnici često će vam savetovati da kupite određeni tip ogrlice. Vlasnici koji duboko veruju u ogrlice kao sredstvo dresure savetovaće vam različite ogrlice sa unutrašnjim šiljcima, ogrlice protiv lajanja, šok ogrlice i davilice. Takve ogrlice, kao što ćemo sada videti, treba koristiti samo u strogo definisanim situacijama, tj. za dresuru, a ne za svakodnevnu upotrebu. Ako radite sa dreserom, i dreser vam preporui takvu ogrilicu, možete ga poslušati, a tada ćete dobiti i praktična uputstva kako da je koristitie.

Opšta pravila prilikom izbora ogrlica i povodaca

Zavisno od obima vrata psa, dužina ogrlice može biti od 15cm do 70cm, ali tu je teško formirati bilo kakvo pravilo na osnovu težine ili visine, jer je ključan obim vrata. Potrebno je samo da pre kupovine zapamtite koja je idealna dužina za vašeg psa, ili da jednostavno povedete psa u kupovinu. Ogrlica je savršene dužine ako može da se podesi tako da je moguće ubaciti kažiprst i srednji prst između ogrlice i vrata psa, jer tako će biti dovoljno čvrsto podešena, dok psu neće biti nekomforna. Mnogi psi mogu da izvuku glavu iz obične ogrlice ako im se ostavi čak i samo malo više prostora.

Kada je reč o povocima, tu je već moguće odrediti potrebnu debljinu na osnovu kilaže psa. Debljina povoca trebali bi da bude nešto ispod 1cm za najmanje pse od skoro 5cm za najveće i najsnažnije rase, pri čemu je debljina od oko 1.5cm dovoljna za većinu pasa. Ovde govorimo o širini “tape” odnosno trakastog povodaca, dok su “cord”, povoci jači i svega nekoliko milimetara debljine je dovoljno, ali o ova dva tipa povodaca reći ćemo više nešto kasnije.

Klasična trakasta ogrlica

trakasta ogrlica

Svaki dreser će vam reći da je klasična trakasta ogrlica najbolja, iz jednostavnog razloga što je cilj svake dresure da pas može bezbedno i komforno da se vodi u šetnju samo sa trakastom ogrlicom, bila ona od najlona, veštačke ili prirodne kože. Klasična ogrlica (ako nije kožna) menja se svakih nekoliko meseci, a najslabije tačke su plastične kopče. Ovakva ogrlica je najbezbednija, jer se pas ne može povrediti ili zadaviti u ekstremnim situacijama. 

Kada koristite običnu ogrlicu, nemojte nikada da vučete povodac da bi ste psu skrenuli pažnju da ne radi nešto. Njemu to povlačenje ne smeta i pas će jednostavno vući u suprotnu stranu! Povlačenje povoca ima smisla samo kod drugih tipova ogrilica, kod kojih pas oseti neprijatnost kada se ogrlica zategne, bilo da pas ili vlasnik povlače, dok ako šetate psa sa trakastom ogrlicom treba da mu skrećete pažnju na loše ponašanje samo glasom. Još jedan problem trakastih ogrlica je to što ako pas veoma jako vuče (npr. vezan je za stub i video je mačku) on se može ugušiti, jer kada snažno zategne ogrlicu, pas sa trakastom ogrlicom ne oseća veliki bol, kao što bi osetio sa davilcom, iako može sebi potpuno prekinuti dotok vazduha.

Prednosti: Najkomfornija za psa, najbezbednija.

Nedostaci: Ne pomaže u dresuri. Teoretski, pas se može nesvesno ugušiti.

Amovi za pse

amovi za pse

Amovi za pse su veoma praktična alternativa ogrlicama. Skuplji su, ne mogu se tako brzo staviti i brzo se prljaju, ali imaju i brojne prednosti. Pre svega, ne opterećuju vrat i ne postoji šansa da se pas uguši ili polomi vrat, ako se u trku zakači ogrlicom za neki predmet. Amovi su najbolj za pse koji imaju debele vratove i veliku snagu, kao što je engleski buldog, jer odgovaraju njihovoj građi, međutim ako se am stavlja psu koji nije poslušan, potreban je i relatino snažan vlasnik, jer pas sa amom može da vuče koliko god želi, budući da nema kontrasile koja deluje na njegov vrat.

Ako pas sa amom snažno vuče, to dugoročno nije dobro za kičmu, tako da se mora naći drugo rešenje kako da se pas obuzda. Jedna od značajnih prednosti amova, koje većina vlasnika nije svesna, jeste mogućnost da se alka postavi napred, na grudima. Na taj način svaki put kada vlasnik želi psu da skrene pažnju, dovoljno je da povuče am i pas će morati da okrene glavu prema vlasniku i vidi šta vlasnik želi (psi izuzetno dobro tumače izraz lica vlasnika).

Prednosti: Sprečavaju povrede, odlični za sport.

Nedostaci: Nisu dobri za pse koji snažno vuku.

Ograničene davilice i davilice

Veoma dobar tip ogrlice, koji takođe ne dobija zasluženu pažnju, je ograničena davilica, (martingale). Ova davilica sužava sa ako pas vuče, ali poseduje graničnik, tako da psu može biti neprijatno, ali se ne može zadaviti. Martingale ogrlice koriste se prevashodno za hrtove i druge pse duguljastih glava koji se lako mogu izvući iz trakastih ogrilica, ali se mogu koristiti na skoro svim psima. Kada je reč o pravim davilicama, one mogu biti dobre za učenje hodanja na povocu, posebno kada je pas mlad, ali nikako se ne smeju koristiti za šetnju. Posebno su opsane metalne davilice.

Prednosti: Ograničene davilice su spoj najboljih osobina trakastih ogrlica i davilica. Klasična davilica može biti korisna za dresuru.

Neodstaci: Davilice bez graničnika veoma su loše za pse ako se često koriste, jer nanose fizički i psihički bol.

Ogrlica sa unutrašnjim šiljcima

Iako njen izgled deluje nehumanije od izgleda davilice, ogrlica sa unutrašnjim šiljcima ipak ima odrđenu primenu. Kada pas jako vuče ili kada vlasnik jako povuče, pas će osetiti bol i brzo će naučiti da ne dolazi u bolne situacije. Prednost ovih ogrlica je to što ne može da dođe do težih povreda ili fatalnog ishoda kao sa davilicama bez graničnika, jer je dužina šiljaka obično tolika da ne mogu da probiju kožu. Ove ogrlice mogu biti dobre za inicijalno smirivanje snažnog i neposlušnog psa, ali krajnji cilj ipak treba da bude prelazak na standardnu ogrlicu ili am (davlica sa graničnikom nije idealna za snažne pse, jer za njih to nije jak kontrolni faktor).

Prednosti: Dobre za početak dresure snažnih pasa

Nedostaci: Iako u manjoj meri, ipak povređuju psa

Šok ogrlice

Postoji više tipova ogrlica koje na neki način stvaraju psu neprijatnost kako bi se pas motivisao da promeni svoje ponašanje. To su pre svega strujne šok ogrlice, pri čemu mnoge imaju i opciju da ispuštaju zvuk koji je ljudima nečujan, a psu je neprijatan ili da samo vibriraju (vibracija je upozorenje, zvuk prvi nivo kazne, a šok drugi). Takođe, u ponudi su i mnoge ogrlice koje iritiraju psa koji laje, kako bi ga odvratile od lajanja, bilo zvukom, šokom, vibracijama ili gasom. Ovim ogrlicama posvetićemo jedan poseban blog, pošto ima argumenata da su one daleko humanije od davilica ili ogrlica sa šiljcima, da omogućavaju kontrolu puštenog psa i da neće razviti animozitet psa prema vlasniku, ali ima i argumenata da ne rešavaju probleme, da donose nepotrebnu dozu surovosti i stvaraju psihološku traumu. Veoma smo zainteresovani i koje je vaše mišljenje o ovom tipu ogrlica, ali o tome - drugom prilikom.

Prednosti: Dokazan efekat u dresuri.

Nedostaci: Nanose bol, psihološka trauma.

Na kraju, kao specijalnu varijantu ogrlica pomenimo i smart ogrilice. One sadrže različite gadget-e, poput GPS-a i led svetala. Veoma su praktične, posebno za pse koji se slobodno šetaju, a njihov nedostatak je cena, kao i činjenica da mogu lako da se ukradu.

Povoci za pse

kozni povodac

Kožni povoci i ogrlice dobri su i za psa i za ruke vlasnika

Izbor povoca manje je komplikovan od izbora ogrlice. Prva dilema tiče se dužine, mada većina vlasnika neće koristiti veoma duge klasične povoce, izuzev za dresuru, jednostavno jer su nepraktični. Kada je reč o flexi povocima, ima zagovornika dugih modela, jer oni omogućavaju da vlasnik stoji u jednom mestu dok pas šeta u velikom krugu, ali i zagovornika kraćih modela, kada je reč o vlasnicima koji žele da šetaju uz psa i ne žele da stalno paze da se pas ne uplete u nešto.

Kada je reč o materijalu, najlon je najsvestraniji, mada je i prirodna koža veoma dobra. Metalni povoci mogu biti od koristi za vođenje snažnih pasa, ali nisu dobri, jer pas može početi da ih žvaće.

Sada dolazimo i do velike dileme, a to je da li koristiti “cord” ili “tape” flexi povodac. Mada je većina naših kupaca na strani “tape” modela, oba sistema su dobra i oba imaju svoje prednosti i mane:

Cord” povodac:

Prednosti: snažan, lakše se uvlači, neće se pokidati u dodiru sa oštrim predmetima. Ako imate velikog psa, “cord” povodac će biti ne samo pouzdaniji, već i značajno lakši, jer kotur širokog “tape” povoca nije nimalo lagan.

Nedostaci: Može da se desi da se ceo povodac odmota i otkači, teže se vidi, može izazvati manje povrede psa prilikom zapetljavalja ili povrediti šaku vlasnika.

Tape” povodac:

Prednosti: Nema mogućnosti za povrede. Čak i povoljniji modeli mogu biti biti dovoljni za snažne pse, dok “cord” modeli za istu namenu moraju biti od najkvalitetnijih vlakana, pa su stoga i skuplji.

Nedostaci: Zapetljavanje u čvor u samom kućištu nije retka pojava. Za razliku od “cord” modela, može se dogoditi da ne reaguju trentno prilikom pritiskanja prekidača.

povodac za trčanje

Povodac za trčanje. Izvor: Wikimedia

Veoma interesantan tip povoca je i hands-free, odnosno povodac za trčanje, koji se vezuje oko struka vlasnika, i može se koristiti sa ogrlicom ili sa amom. Ovaj tip povoca još nije u raširenoj upotrebi u našoj zemllji, dok se na zapadu može često videti u parkovima.

Sada kada znate sve o ogrlicama i povocima, očekujemo vašeg ljubimca i vas u Pet Spotu, kako bi odabrali novu ogrlicu, a možda i novi povodac.© PetSpot 2022. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs