Kako se pripremiti za život u stanu sa mačkom?

Kako se pripremiti za život u stanu sa mačkom?

Mačke su nežne i umiljate životinje, vrlo često su prvi izbor za kućnog ljubimca, naročito ljudi koji žive u stanu. Budući da ih nije potrebno izvoditi u svakodnevne šetnje kao što je slučaj sa psima, mačke su ljubimci koje prati reputacija da su manje „zahtevne“ od pasa. Ipak, to ne znači da je život sa mačkom u stanu (ili kući) med i mleko. Naprotiv, kako bi i Vi i Vaš ljubimac bili srećni i zadovoljni, neophodno je pripremiti prostor za dolazak mačke. Ovo su neki od najvažnijih koraka koje bi trebalo preduzeti:

Proverite da li imate uslove za držanje ljubimca u stanu

Ako možete mačku da uvedete u svoj život, važno je da znate da li imate dovoljno vremena i prostora da se na pravi način brinete o njoj. Mačke mogu da žive i duže od decenije, pa dobro razmislite da li ćete moći da joj pružite neophodnu pažnju i negu tokom celog njenog života. Mačka će promeniti Vaš dnevni raspored i životni stil, pa se pripremite na to da nećete biti bezbrižni i spontani kao ranije.

Budite spremni za dodatne troškove

Dolaskom mačke u Vaš život neminovno će da skoče i Vaši troškovi. Pre svega, neophodno je uvek imati zalihu mačije hrane i poslastica, a s tim u vezi – treba da kupite i posebne posude za hranu i vodu. Mačiji toalet je isto izdatak na koji treba da mislite na vreme. Za razliku od pasa, mačke nuždu vrše u stanu, u svom „toaletu“. Kako bi se dobro osećala i nuždu vršila na za to namenjenom mestu, obezbedite mački kutiju za posip i nabavite zalihu posipa koji joj odgovara. Ne zaboravite na troškove odlaska kod veterinara kao i troškove vakcinacije, sterilizacije/kastracije, nege zuba itd.

Pripremite stan za dolazak mačke

Mačke su veoma terirorijalne, i kada se „useli“ u stan, potrebni su joj prostor i stvari namenjene isključivo njoj. To znači da će uz posude za hranu, vodu i toalet, mački biti potrebne i igračke, kao i grebalica. Mačke najveći deo dana provedu spavajući, ali isto tako imaju i puno energije, pa je potrebno da je umorite tako što ćete se igrati sa njom. Ukoliko imate terasu ili otvarate često prozore, dobro bi bilo da ih ogradite i osigurate posebnom žicom kako Vaš ljubimac ne bi mogao da skoči odatle i slučajno se povredi. Veoma je važno i da mački nabavite poseban krevet, ali nemojte se iznenaditi ako ona odluči da spava blizu Vas ili čak u krevetu sa Vama.

Odaberite pravo mesto za mačiji toalet

Postoji mnogo različitih modela mačijih toaleta: otvoreni, zatvoreni, sa vratancima, sa mestom za lopaticu, sa ručkom, prostorom za ventilaciju, itd. Naš savet je da počnete sa najjednostavnijim modelom, osim ako Vaša mačka već nema iskustva sa korišćenjem toaleta i posipa. Mačiji posip upija ne samo tečnost, već dobrim delom i neprijatne mirise, što je veliki plus za sve vlasnike. Vodite računa da posude za hranu i vodu ne budu previše blizu mačijeg toaleta, jer se inače može desiti da dođe do kontaminacije hrane i vode mačijim otpadom. Najveći broj vlasnika bira da mačiji toalet drži u kupatilu ili na zatvorenoj terasi, jer se sa tih mesta lako počisti posip koji mačka izbaci iz posude, a i sama mačka ima više privatnosti.

Razmislite o kupovini grebalice

Mačke imaju urođenu potrebu za grebanjem jer time troše svoje kandže, ali i obeležavaju teritoriju. To, nažalost, znači da će često da grebu i stvari koje ne bi trebalo, kao na primer fotelje, kauč, ili stolice. Grebalica im pruža idealno mesto da ispolje svoju prirodu, troše i oštre svoje kandže, i obeleže „svoju“ teritoriju. Sem toga, grebalice im istovremeno pružaju fizičku i mentalnu stimulaciju koja im nedostaje jer život u stanu znači da ne provode vreme napolju. Penjući se na grebalicu, igrajući se na njoj i oštreći kandže, mačke ispoljavaju svoju razigranost i radoznalost unutar sigurne i poznate sredine.

Život sa mačkom je veoma uzbudljiv, prepun maženja i igranja. Ipak, usvajanje bilo kog ljubimca sa sobom nosi veliku odgovornost i mnoštvo obaveza, pa je potrebno da o svemu dobro promislite i još bolje se pripremite. Sa pravilnom pripremom i razumevanjem, možete obezbediti zdrav i srećan dom jednoj mački ili mačku (a što da ne i više njih).



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs