Ptice kao kućni ljubimci

Ptice kao kućni ljubimci

Na jednom mestu sve što bi trebalo da znate pre kupovine ptice za kućnog ljubimca

Više nego bilo koja druga, kupovina kućnog ljubimca nikako ne bi trebalo da bude ishitrena. Nije bitno o kojoj vrsti ljubimca je reč, dobro se informišite pre nego što u dom dovedete novog cimera. Ovog puta dajemo odgovore na sva pitanja onih koji bi da nabave pticu za kućnog ljubimca . Šta je potrebno ptici koja se gaji u zatvorenom prostoru?, Kako odabrati odgovarajući kavez za pticu ?, Koja hrana za ptice i u kojoj količini je ptici potrebna?, saznajte u nastavku.

Ako pitate nekog ko je već vlasnik ptice, sigurno će Vam reći da ima najboljeg prijatelja, izuzetno inteligentnog i zabavnog. Da biste i Vi kao vlasnik ptice imali sve najbolje da kažete o svom krilatom ljubimcu, potrebno je da prihvatite određene promene koje boravak ptice neminovno unosi u Vaš dom i prilagodite ga tako da bude prijatno i Vama i ptici.

Kavez je prva stavka o kojoj bi trebalo da razmislite prilikom odabira ptice kao kućnog ljubimca. Pravilo da je što veći kavez bolji za pticu je osnovno kojim bi trebalo da se vodite. Kupovinom kaveza za pticu Vi u stvari nabavljate isključivo njenu teritoriju u kojoj bi ptica mogla neometano da se kreće, igra i leti. Vrata kaveza bi trebalo da budu veća od ptice. Kavez za pticu postavite u deo prostorije sa dosta svetlosti i potrudite se da jednom stranom kavez dodiruje zid, kako bi se ptica osećala sigurnije.

U kavez obavezno stavite , a možete dodati i igračke poput ljuljaške za ptice, stajalice, merdevina i penjalice. Kavez čistite redovno, odgovarajućim sredstvima za higijenu kaveza za ptice.

Ptica će Vas buditi rano. Ovo možda i nije toliko loše onima koji se teško razbuđuju i vole da spavaju do kasno a žele to da promene. U suprotnom, rešenje je u zavesama, jer njihovim otkrivanjem, odnosno navlačenjem diktirate i sam bioritam svoje ptice.

Što se tiče dnevnog funkcionisanja, u zavisnosti od odabira vrste ptice pripremite se na manje ili više buke, odnosno nežnu pesmu, priču, lepet krila i struganje kljunom po rešetkama kaveza. Opšta tvrdnja koja je uglavnom tačna jeste da krupnije ptice prave veću buku. U skladu sa ovom osobinom, preporuka je da Vaš novi kućni prijatelj bude neki od ovih vrsta:

Tigrica

Ova vrsta papagaja je najčešći izbor za kućnog ljubimca. Veoma su inteligentne i brzo ih možete naučiti trikovima, ali i ponekim rečima.

Zeba

Zeba je ptica koja obožava društvo, zato imajte na umu da ubrzo nakon kupovine jedne morate nabaviti makar još jednu. Zebe ne zahtevaju puno pažnje i ne vole toliko da se igraju, ali zato vole da svijaju gnezda, pa im obezbedite grančice, suvo lišće i drugo što im u ovu namenu može koristiti.

Kakadu

Kakadu je izuzetno privržena ptica koja traži skoro stalno prisustvo vlasnika. U suprotnom, ove ptice mogu postati depresivne, te ukoliko niste neko ko provodi dosta vremena kod kuće, ova vrsta nije najbolji izbor za Vas. Za velike porodice i prostrane kuće, Kakadu će biti idealan ljubimac.

Golub

Možda će Vam zvučati neobično, ali golubovi su zapravo jako zahvalni kućni ljubimci. Lako se povezuju sa vlasnikom i nisu previše zahtevni. Još jedna dobra osobina koja ih krasi jeste da nisu bučni.

Nimfa

Ako želite zanimljivog kućnog ljubimca nabavite nimfu! Ove ptice je najbolje nabaviti dok su još male, kako bi se što lakše pripitomile i navikle na gazdu. Nisu agresivne, veoma su inteligentne, a ono po čemu su najpoznatije jeste mogućnost da oponašaju zvuke oko sebe, poput zvona telefona, zvona na vratima i drugih.

Svaka vrsta ptice zahtevaće ishranu bogatu vitaminima i mineralima. Pored svežeg voća i povrća nabavite dovoljnu količinu hrane za svoju pticu: poslastice , mešavine semena , dodaci ishrani itd. Najbolju preporuku može Vam dati veterinar.

Pored kvalitetne hrane, za zdravlje ptice bilo bi najbolje da u prostoriji gde ptica boravi ne koristite mirišljave sveće, cigarete, osveživače vazduha, ne držite kućne biljke koje mogu biti otrovne za pticu i ne izlažete pticu jakom svetlu i zvucima. I da, biće Vam potreban jako dobar usisivač!

Ono što će i pticama, kao i svim drugim kućnim ljubimcima pored Vaše ljubavi i nege biti potrebno jeste stručna veterinarska nega. Preporučuje se kompletan pregled ptice odmah po nabavci i kontrolni pregled jednom godišnje.

Svaka ptica ima jedinstvenu ličnost i često vlasnicima postaje najbolji prijatelji, za ceo život. Odaberite svog, naoružajte se strpljenjem, poklonite mu bezuslovnu ljubav, a svu opremu za ptice i savete veterinara pronaći ćete u PetSpotu!



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs