Šta je potrebno za držanje reptila i vodozemaca u stanu?

Šta je potrebno za držanje reptila i vodozemaca u stanu?

Teraristika se bavi proučavanjem i uzgojem reptila i vodozemaca u zatočeništvu, a često se povezuje sa kućnim ljubimcima, jer mnogi ljudi drže baš ovu vrstu životinja kao kućne ljubimce. Potrebno je mnogo predznanja i pripreme kako bi se reptili i vodozemci držali kao kućni ljubimci, pre svega jer su im potrebni posebni uslovi za opstanak u zatočeništvu. To znači da je neophodno nabaviti raznu opremu kako bi stvorili odgovarajuće uslove za zdrav život ovih životinja u stanu, a tu je i pitanje njihove specijalizovane i posebne ishrane.

Odaberite pravi terarijum

Za većinu reptila i vodozemaca neophodno je obezbediti terarijum (ili pak akvarijum) koji će odgovarati njihovoj veličini i potrebama. Budući da svaki ljubimac ima različite idealne uslove, terarijum bi pre svega trebalo da ima grejače, termometre i higrometre kako bi se konstantno održavala odgovarajuća temperatura i vlaga. Za razliku od vodozemaca, reptili imaju mnogo veću potrebu za kretanjem, pa će im biti potreban i veći terarijum (a često su i fizički veći, što je isto važan faktor). Terarijum bi takođe trebalo držati na tihom i mirnom mestu koje je dobro osvetljeno, ali koje nije izloženo direktnom suncu, jer inače postoji rizik od pregrevanja i velikog stresa za ljubimca.

Osigurajte optimalnu vlažnost vazduha

Na žalost, ovde nema jednostavne formule koja bi odgovarala svim životinjama. Dok neke vrste vodozemaca zahtevaju veoma visok nivo vlažnosti vazduha, najvećem broju reptila neophodni su suvlji uslovi. Većina kornjača preferira relativno suvo okruženje čija vlažnost vazduha varira od 30% do 60% (ali važno je napomenuti da kornjačama iz vlažnijih područja treba i veća vlažnost). Najvećem broju guštera odgovara vlažnost vazduha od 40% do 60%, dok većina zmija preferira relativno suvo okruženje. Naravno, treba imati u vidu da se zahtevi za vlažnost vazduha razlikuju u zavisnosti od vrste, starosti, zdravstvenog stanja i drugih faktora, pa je neophodno istražiti specifične zahteve svakog ljubimca.

Opremite terarijum

Koji god ljubimac da je u pitanju, u terarijumu treba da budu posude za hranu i vodu i sklonište u/na kom će da borave u toku dana. Vodozemcima je neophodna čista voda i stabilna temperatura, pa osnovna oprema uključuje filter i grejače. Reptili, s druge strane, traže optimalnu temperaturu i svetlo, pa u njihovom terarijumu treba da budu grejači, termometar i izvor svetla. Neki reptili, kao što su gušteri i kornjače, zahtevaju UVB zrake koji im pomažu da proizvedu vitamin D3 i apsorbuju kalcijum, pa treba da nabavite i UVB lampu.

 

Nabavite pravu podlogu

Podloga za obe vrste treba da zadržava vodu, ali da istovremeno omogući životinji da se lako kreće. To znači da vlasnici najčešće biraju prirodne materijale kao što su šljunak, pesak i treset, ili pak neku drugu specijalnu podlogu kao što su na primer kora drveta ili kokosova vlakna. Vodozemci i reptili traže različite vrste podloga za ležanje: vodozemcima je potrebna posebna podloga za vodene životinje, dok reptili najviše vole kamenje, kamenčiće i pesak. Važno je napomenuti da nije dobra ideja uzimati materijal iz prirode i stavljati ga u terarijum, jer je sterilna podloga kupljena u prodavnici najsigurniji i najzdraviji izbor.

Dekoracija terarijuma

Ono što je zajedničko obema vrstama je to da su im neophodna mesta koja će da istražuju i mesta na kojima će se sakrivati. Što se tiče vrste dekoracije koju reptili i vodozemci preferiraju, ne postoji jasno pravilo. Zmije su obično aktivne noću i vole da se sakrivaju tokom dana, pa će im biti potrebno mesto za sakrivanje, kao što je veće kamenje, panj ili biljka širokih listova. Gušteri vole da se penju i skaču, pa im treba mesto za penjanje, kao npr. veća grana, a možete im dodati i biljke i manje kamenje za dodatnu teksturu i vizuelnu stimulaciju. Kornjačama, s druge strane treba i svetlosti i toplote i vode, pa su širok, ravan kamen ispod UVB lampe i jezerce vode idealna dekoracija.

Pre nego što se odlučite za određenog ljubimca, važno je da istražite koji uslovi su im potrebni da bi ostali zdravi, čime se hrane i koliko nege im je potrebno. Uz to, ne zaboravite da se i terarijum i oprema za hranjenje trebaju redovno i temeljno čistiti i dezinfikovati. Iako nije uvek lako stvoriti idealne uslove za držanje reptila i/li vodozemaca u stanu, oni umeju da budu veoma zahvalni ljubimci o kojima je pravo zadovoljstvo brinuti.



© PetSpot 2024. Sva prava zadržana Razvoj Smart Web. vrh strane

Pomoć pri kupovini

Za više informacija, pomoć ili poručivanje, slobodno nas kontaktirajte:

Pozovite nas

063 29 17 22

Svakog dana: 09 - 21h

Pišite nam

prodaja@petspot.rs